Utegris

UTEGRIS

Vi får smågris til oss når de er ca 3 mnd gamle. Og så lenge de er hos oss går de ute. De har et hus med høy de kan gå inn i når de ønsker og har stor plass ute de kan boltre seg på.

 

Vi kjøper inn smågris av en krysningsrase som heter Noroc. Denne rasen markedsføres som edelgris av Gilde. Noroc er en krysning mellom Duroc, Yorkshire og Norsk landsvin. Fordelen med denne rasen er bedre kjøttkvalitet. Mer fettmarmorering. Og ikke minst at grisene er mer robust, noe som er en stor fordel for oss som har de ute. Tidligere bestod rasen av 50 % Norsk landsvin, men den siste tiden har man klart å få frem Duroc-hanner som ikke er for feit. Noe som har vært et problem tidligere. Målrettet avlsarbeid har ført frem til en Duroc med god fettmarmorering og ikke så mye underhudsfett. Derfor har nå Duroc overtatt som pappaen til Noroc, og utgjør 50 %.

 

Vi synes det er utrolig kjekt å ha griser på denne måten. Her får grisene lov til å være griser og de kjeder seg aldri. Det er alltid noe jord som kan rotes i på leit etter noe godt å spise. Det er fasinerende å se hvordan instinktene til grisen styrer adferden, selv etter så mange års målrettet avlsarbeid for å få frem effektive griser som leverer mye kjøtt i forhold til fôrforbruk. Etter de kommer til oss tar det bare minutter før de begynner å leite etter mat i jorden, selv om de ikke har vært ute før de kommer til oss.

Før de kom så det sånn ut.
Etter ca to uker har de rotet godt i jorden.
Her har de nettopp kommet til oss og utforsker forsiktig sitt nye hjem på rekke og rad. Litt skeptiske og veldig nysgjerrige.
Grisene har nettopp kommet og lukter seg forsiktig frem.
Når de først skjønte at de kunne gå inn i huset fant de seg godt til rette i sengehalmen sin.
Før vi fikk helt orden på gjerdene var de stadig på tur.
Det er lett å se hvem som er sjefen ved matfatet.

Levering av kjøtt fra utegris er i november/desember